Borsten Tijdens De Zwangerschap

Pijnlijke En Gespannen Borsten Tijdens De Zwangerschap

Er gebeurt zoveel in je lichaam gedurende je zwangerschap, dat het niet vreemd is dat je je heel anders voelt dan normaal.

Je borsten kunnen bijvoorbeeld heel gespannen aanvoelen onder invloed van hormonen en doordat je vocht vasthoudt.

Je borsten beginnen al te groeien meteen na de bevruchting. De melkklieren zwellen op en bereiden zich voor op wat ze straks te wachten staat, namelijk het geven van borstvoeding.

Je borsten kunnen in korte tijd enorm veel groter worden, waardoor je huid snel oprekt wat een ontzettende jeuk kan veroorzaken.

Ook je tepels kunnen erg jeuken als gevolg van een grote spanning op het onderhuidse bindweefsel van je borsten.

De tepel en tepelhoven kunnen donkerder worden. Dit gebeurt om de huid steviger te maken voor als de baby er straks aan zuigt.

Hoe Kun Je Je Borsten Het Beste Verzorgen?

De zijkanten van je borsten zijn vaak gevoeliger, net als je tepels. Één van de belangrijkste maatregelen die je tijdens je zwangerschap moet nemen ter verzorging van je borsten is het dragen van een passende en goed steunende beha.

Een goede, liefst katoenen beha, geeft steun en vermindert het nare gevoel. Daarnaast kun je de kans op zwangerschapsstrepen ermee verminderen alsmede de kans dat je slappe borsten krijgt.

Probeer daarnaast om je tepels niet met een te sterke zeep te reinigen, anders bestaat de kans dat ze teveel uitdrogen waardoor er barstjes en kloofjes in kunnen ontstaan. Dagelijks wassen met handwarm water is voldoende.

Wanneer Verdwijnt de Spanning?

Na een maand of drie is de ergste spanning in je borsten meestal weer verdwenen. Wel zullen je borsten (verder) groeien, omdat de melkklieren zich dan verder ontwikkelen.

Overigens kunnen er op de tepelhoven gedurende de zwangerschap kleine ‘bobbeltjes’ ontstaan.

Hierover hoef je je geen zorgen te maken. Het zijn kliertjes die vet produceren om je huid soepel en schoon te houden.

P.S. Heb jij ervaring met gespannen of pijnlijke borsten? laat dan gerust een reactie achter! Je help er mij en alle andere bezoekers mee.

Tags: , , ,

Facebook Comments:

Leave A Reply (2 comments so far)


  1. farida
    3 jaar ago

    hoi ben 14 week en 6 dagen zwanger maar heb vanaf begin tot nu toe pijnprikkel in mijn rechte borst en soms prik ook in mijn arm ,ik ben echt aan het zorgen wel ik afspraak maken bij gynaecoloog ben bang van borst kanker echt vreemd maar ik ben gewoon bang. week voor dat ik zwanger was ook had zon pijnprikkel .is dat normaal hoort bij de zwangerschap of moet ik toch laten checken ?


  2. Michelle
    3 jaar ago

    Op dit moment ben ik 5 weken en 2 dagen zwanger van mijn tweede wonder. En ik heb dit nog niet eerder meegemaakt. Ik kan bijna wel huilen van de pijn. Mijn borsten zijn in 1 week tijd bijna 2 cupmaten gegroeid en voelen ontzettend pijnlijk en gespannen aan en krijg zelf om de zoveel tijd steken erin! Het doet echt heel zeer! Ik was op internet op zoek naar iets wat ik er tegen kan doen , maar er is weinig over te vinden. Overal staat dat het een kwestie is van uitzitten! Nou hoop dan echt dat het heel snel over is!