Hoe Bereken Je De Uitgerekende Datum

Berekenen Uitgerekende Datum

De uitgerekende datum valt precies veertig dagen na de eerste dag van de laatste menstruatie. Dat wil zeggen, als je een cyclus hebt van 28 dagen (4 weken).

Is je cyclus korter, dan valt je uitgerekende datum precies evenveel dagen vroeger. En is je cyclus langer, dan valt je uitgerekende datum precies evenveel dagen later.

Je kunt dus op een kalender precies 40 weken vooruit tellen ofwel 280 dagen.

Bij een andere gebruikte formule gaan uit van de eerste dag van de laatste menstruatie plus negen maanden plus een week (7 dagen).

Stel dus dat de eerste dag van de laatste menstruatie 3 juni is en we tellen er negen maanden bij op, dan komen we op 3 maart. Dan tellen we er nog eens 7 dagen bij op waardoor we op een vermoedelijke bevalling op 10 maart uitkomen.

Een probleem bij de methode is dat er verder geen rekening wordt gehouden met het feit dat de ene maand meer dagen telt dan de andere.

Om hieraan tegemoet te komen, gebruiken artsen en verloskundige vrijwel altijd een speciaal voorbedrukt draaischijf bij het berekenen van de zwangerschapsduur.

Hierop is heel eenvoudig af te lezen in welke week van de zwangerschap je je op een gegeven moment bevindt.

De uitgerekende datum wordt berekend vanaf de laatste menstruatie. Vroeger was alleen die datum bekend. Naar het moment van de eisprong was het gissen.

Ook al kan de zwangerschapsduur nu met een echo nauwkeurig bepaald worden, toch zal de verloskundige je zwangerschapsduur berekenen vanaf je laatste menstruatie.

De uitgerekende datum is alleen een indicatie. Slechts vier procent van de zwangere vrouwen bevalt op de dag dat ze uitgerekend zijn.

Dit is niet verwonderlijk want de bevalling is een natuurlijk iets dat zich niet laat regelen. De bevalling begint pas wanneer de natuur daaraan toe is en dit verschilt per zwangerschap.

Tags: ,

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments so far)

No comments yet