Bloeding Tijdens Zwangerschap

Komt Bloeding Tijdens Zwangerschap Veel Voor?

Één op de vijf vrouwen krijgt voor de zestien weken te maken met bloedverlies tijdens de zwangerschap. Het is dus geen ongebruikelijk verschijnsel tijdens de zwangerschap.

Er wordt een onderscheidt gemaakt wanneer de bloeding plaatsvindt. Dit kan in de eerste en de tweede helft van de zwangerschap plaatsvinden.

De eerste helft is tot de zestiende week en de tweede helft vanaf de zeventiende week van de zwangerschap.

Dit onderscheidt wordt gemaakt omdat bloedverlies in de eerste helft van de zwangerschap vaak andere oorzaken heeft dan de tweede helft, waardoor er ook een andere aanpak van onderzoek en behandeling nodig is.

Wijst Bloeding In Het Begin Van De Zwangerschap Dat Een Miskraam Dreigt?

Of het bloedverlies onschuldig is of niet weet je pas achteraf. In ongeveer de helft van de gevallen is er niets ernstig aan de hand en gaat de zwangerschap gewoon door.

Het is wel belangrijk dat je bloedverlies tijdens je zwangerschap ALTIJD serieus neemt.

Heb je een beetje bloedverlies, maar geen buikpijn, dan is dit een gunstig teken. Bij ruim bloedverlies moet je altijd je eigen verloskundige of huisarts bellen.

Ik heb al eerder aangegeven dat bloedverlies vóór de 16 weken lang niet altijd betekend dat je zwangerschap daadwerkelijk dreigt mis te gaan. In ongeveer de helft van de gevallen gaat de zwangerschap gewoon door.

Hoewel geen buikkrampen en weinig bloedverlies gunstige tekenen zijn kan niemand zonder uitgebreid onderzoek (o.a. een echo) je vertellen of het wel of niet goed zal gaan.

Via een echo kan je zien of er een kloppend hartje aanwezig is en of de vrucht een normale grootte heeft. Dan heb je voor 95% kans dat het bloedverlies onschuldig is.

Indien er op de echo geen kloppend hartje te zien of als het vruchtje kleiner is dan verwacht dan kan dat erop duiden dat er iets mis is.

Dat geldt ook als de baarmoedermond openstaat. Dan is er sprake van een ‘miskraam’ in gang.

Oorzaken Van Bloedverlies Tijdens Zwangerschap

In het artikel oorzaken van bloedverlies tijdens zwangerschap beschrijf ik nader de oorzaken van bloedverlies tijdens de zwangerschap.

Ik kwam op het internet nog een video tegen waarin Prof. Dr. B.-Joachim Hackelöer een antwoord geeft op de vraag:

Is Er Een Reden Om Bang Te Zijn Voor Bloedingen Tijdens Je Zwangerschap?

Tags: , , ,

Facebook Comments:

Leave A Reply (No comments so far)

No comments yet